marți, 15 februarie 2022

Neuschwanstein - castelul regelui din povesti

de Ioan Laslo
    Milioane de turisti viziteaza anual castelele construite de regele Ludwig al II-lea al Bavariei, personaj care, revoltat de cupiditatea si falsul lumii reale, s-a retras intr-o lume a viselor si a iluziei estetice. Regele mostenise de la tatal sau Castelul Berg si Hohenschwagau, contruind la randul sau Linderhof, Herrenchiemsee si Neuschwanstein. Acesta din urma este o adevarata versiune romantica a lumii medievale.
     Construit in apropiere de Fussen, castelul este de fapt un omagiu adus lui Richard Wagner, pe care regele l-a admirat foarte mult. De altfel, celebrul compozitor a avut ocazia sa-l cunoasca pe rege chiar la urcarea acestuia pe tron, in 1864. "Din pacate, este atat de chipes si sofisticat,atat de
inimos si de sincer, incat ma tem ca viata lui se va ofili ca un vis divin", remarca Wagner atunci. Castelul vine parca sa-l confirme: construit fara a avea vreo functie, a fost locuit doar cateva zile, singura sa functie fiind aceea de a fi o creatie pietrificata a viselor regelui. Acesta va prezenta in Sala Trubadurilor (Sanggersaal, aflata in poza de mai jos) spectacole cu scene din opera "Tannhauser". Nu intamplator, a devenit muzeu imadiat dupa moartea tragica a lui Ludwig, survenita in 1886, dupa ce a fost declarat nebun, detronat si dus la Castelul Berg.(moartea a devenit una dintre cele mai controversate stiri ale vremii, cauza ei mergand de la sinucidere, impreuna cu medicul sau personal, pana la asasinat).
    Sala Maura, Baia Cavalerilor sau Sala Tronului sunt tot atatea tentatii pentru vizitator. Interesant este faptul ca, datorita afluxului mare al acestora, inca din 1899 balanta venituri/cheltuieli catastrofala la finalul construirii, s-a echilibrat, iar ulterior castelul, alaturi de celelalte creatii ale imaginatiei regelui, a devenit cea mai importanta sursa de venituri pentru familie.
     Va invit sa-l vizitati deoarece aveți ocazia sa visati putin la o altfel de lume, una a povestilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu