marți, 14 februarie 2017

Perlele negre de Tahiti

de Paul Drosu
     Perlele negre de Tahiti sunt cele mai minunate si mai scumpe perle din lume si sunt mult mai frumoase si mai "de efect" decat cele albe. Acest colier, spre nefericirea sotioarei mele, nu ne-am permis decat sa il probam  , caci, desi fata de alte coliere sau bijuterii cu perle negre avea un pret moderat, totusi acel pret era, in Euro, format din 5 cifre, ha, ha..!! Cum spuneam, insa, am putut sa il probam, caci in Polinezia Franceza nu este nimeni stresat ca ar putea fi jefuit sau sa fuga clientul cu colierul de perle negre la gat, fara sa il plateasca, ha, ha… In plus, cum ni s-a mai intamplat prin lume, vorba noastra romaneasca, prin cuvintele slave din ea si, in special, cuvantul "DA", le da multora senzatia ca am fi un fel de… rusi…iar vanzatoarea probabil a crezut acelasi lucru, oferindu-ne imediat colierul pentru a-l proba, in speranta ca "RUSII" cei cu bani il vor si cumpara, ha, ha…ha, ha…. 

Perla neagra a devenit un simbol al Polineziei Franceze si este o parte destul de importanta a economiei acestei tari, alaturi de turism. Perlele negre "se cultiva" pe minunatii si lipsitii de orice poluare atoli din arhipelagul Tuamotu, cea mai mare concentratie de atoli de corali din lume. Perlele negre se formeaza in interiorul unei specii de stridii (scoici, sa ii spunem) specifice Polineziei Franceze. Aceste stridii, Pinctada margaritifera, pot atinge 30 de cm si 5 kg, ceea ce inseamna ca
pot produce si perle de mari dimensiuni. Si parte interioara a cochiliei acestor stridii este minunata, cu sideful extraordinar de frumos, din care se fac nenumarate obiecte artizanale superbe. 

Cum se obtine o perla neagra: mai intai, in interiorul stridiei vii, se face asa-numita operatiune de "grefa". Aceasta operatiune este esentiala, extrem de delicata si trebuie sa ai o mana extrem de rapida si de sigura pentru a nu omori stridia, caci operatiunea consta in introducerea unui mic nucleu de sidef si o mica bucatica din mantaua unei alte stridii. Apoi stridia se ataseaza de niste plase si lasata sa traiasca in apa din interiorul lagunelor din atolii de corali. Stridia trateaza "grefa" ca pe un corp strain si o acopera, incet, incet cu sidef si astfel se formeaza, in 2-3 ani sau mai multi, pana la 7 ani, perla neagra. Trebuie avuta mare grija de stridiile cu perle negre in ele si trebuie curatate periodic. Evident, apa lagunei trebuie sa fie lipsita de orice fel de poluare. Pot aparea si perle negre "naturale" daca in corpul unei stridii intra, intamplator, un corp strain, numai ca aceste perle naturale au forme neregulate. Intr-un final, se obtine minunata perla neagra. Aceasta are diferite dimensiuni, dar, neaparat, trebuie ca diametrul sa fie mai mare de 8 mm. Ce este sub acest diametru se arunca. Pot ajunge pana la 16-20 mm. Recordul la perla neagra de Tahiti a fost de 25 mm.
Forma este sferica, ovala, de picatura, asimetrica sau simetrica, cu cercuri de jur-imprejurul suprafetei. Suprafata trebuie sa aiba cat mai putine imperfectiuni (puncte, ciupituri). Culoarea este extraordinara si sunt mii de nuante, intre negru profund si argintiu, trecand prin nenumarate combinatii de gri, verde, albastru inchis, antracit de carbune. Stralucirea superba este profunda si iridiscenta. In multe perle negre de calitate, functie de unghiul in care le privesti, se poate vedea si curcubeul, datorita iridiscentei. :
Nu se poate face decat o singura "grefa", caci, dupa ce se formeaza si se scoate perla neagra, stridia moare. 
Aceasta este, pe scurt, povestea unei perle negre. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu