vineri, 3 februarie 2017

Mănăstirea rupestră de la Basarabovo

de Cristian Cezar Han
          Giurgiu-Russe-Basarabovo: era prima ieşire din țară şi eram nerăbdător. Am vorbit cu nişte prieteni să mergem cu două maşini la Mănăstirea Sf. Dumitru, cu plecarea din Alexandria.


   Între timp oprim în Brânceni (o comună de lângă Alexandria) să vină şi cealaltă maşină. Oamenii aceia au mai fost în Bulgaria, la acea mânăstire.
   Inițial aveam alte planuri. Ne gândeam să mergem undeva în zonă. De altfel şi Russe este la o aruncătură de băț atât de Bucureşti, cât şi de Alexandria. Ca să nu mai zic că oraşul este despărțit doar de vamă de Giurgiu. Astfel am zis să mergem la Mănăstirea Basarabovo, că tot era Sf. Dumitru pe 26 octombrie.
   Bun, ajungem la Giurgiu. Aglomerație nu prea mare, dar ne opreşte maşina din față. Unul dintre prieteni era minor şi nu avea procură de la părinții plecați în străinătate.
   Bafta noastră a fost că bunica băiatului se afla în maşină cu noi. Panicată, merge la vameşul român şi îi explică situația. Bine cu bunica, altfel eram nevoiți să ne întoarcem. De obicei, prima ieşire trebuie să conțină câteva aventuri. Dar mai sunt, asta nu e tot!
   Intrăm în Russe, ne învârtim puțin prin el, indicatoare yok, erau doar câteva scrise în bulgară, iar singura soluție era să întrebăm pe cineva din zonă. Am oprit la o
benzinarie şi am reuşit să ne înțelegem prin semne.
   Perfect, ieşim şi din Russe, asta după ce am făcut ocolul autostrăzii, urmând direcția înainte către Basarabovo. Distanța dintre Russe şi Basarabovo este de vreo 10 kilometri, se ajunge foarte repede, drumul este bun şi, cel mai important, e liber.
   Despre Mănăstirea Basarabovo pot să vă spun că am rămas impresionat, mai ales că este singura mănăstire din Bulgaria ,,sădită în stâncă,, şi încă locuită de călugări.   
   Am stat aproximativ o oră pentru a admira mănăstirea şi pentru a cumpăra câteva obiecte de cult religios. Am stat puțin prin curtea mănăstirii pentru a admira peisajul şi pentru a face fotografii.
   Dacă ați crezut că aventurile din vamă şi din Russe au fost îndeajuns, vă înşelați. Abia acum începe cealalta jumătate din poveste. Nu a furat nimeni maşinile, stați liniştiți! Dar tot despre masini este vorba.
   Când să ieşim de la mănăstire şi ne îndreptăm spre maşini, descoperim că una din ele nu mai pornea! Avea benzină 80%, dar nu te poți pune cu un teren accidentat. Tocmai plouase în urmă cu o zi şi a trebuit să impingem maşina: ,, Când eşti singur în parcare nu prea ai vreo rezolvare,  Când sunt mulți puterea creşte şi maşina ne pornește!''
   Acum că am inventat şi un proverb nou pentru traveleri, haideți să ne întoarcem spre casă şi să vă povestesc şi ultima aventură. Sau penultima? Nu contează, sa trec la subiect mai bine.
   În Russe maşina noastră din față trece pe roşu involuntar, în GPS nu mai aveam încredere şi oprim la un supermarket să luăm ceva de ronțaială.
   În sfârşit, ajungem la vamă, unde nu mai avem nicio emoție de această dată, cu excepția faptului că şoferul nostru era să ajungă la sediul poliției de frontieră datorită GPS- ului. Nu folosea Google Maps, era un GPS obişnuit. Despre aplicațiile utile în excursii am mai vorbit. 
  Aceasta a fost prima ieşire din țară pentru mine. A fost o excursie plină de aventuri, iar acum, când ne amintim de peripețiile cu vama, cu GPS- ul, cu împinsul maşinii sau cu traficul din Russe începem să râdem cu toții şi ne spunem: ,, Chiar a meritat ieşirea.''
   Cam aşa arată escapada în Bulgaria care m-a determinat şi m-a făcut curios să explorez mai mult, şi mai mult. Acum cu asta mă ocup. Şi merită fiecare cent!
   O să mai postez articole despre Bulgaria, sunt multe lucruri interesante de spus şi multe atractii turistice de văzut!



   Voi ați fost în Bulgaria? Ce destinații puteți recomanda? Aveți de relatat peripeții din această țară?

Pentru mai multe amanunte accesati http://cristiancezartravels.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu