joi, 2 martie 2023

Edinburgh - oras de vis in Tara Cimpoiului

de Andreea Bucur-Miklosi
     Edinburgh? Fără a enumera tot ce ştim legat de istoria Scoţiei sau de aşezarea geografică a oraşului, îl putem descrie ca un oraş vesel, plin de culori şi nuanţe, învăluit în sunete magice care îşi au izvorul în două surse: una este cea a faimosului cimpoi, care îţi încântă auzul, iar cealaltă se aude de la un grup de tineri foarte talentaţi care dau spectacole in Grădina Princes, cântând muzică de calitate, jazz şi incearcă modest, dar imperios a-şi vinde propriile CD-uri, care nici măcar nu costă o avere, 5 lire.
Noi oamenii suntem foarte diferiţi astfel într-o excursie sau călătorie fiecare căutăm altceva, după nevoile noastre psihologice. Eu am căutat liniştea, calmul, relaxarea, spectacolul, culorile fascinante si o frântură de istorie. Toate acestea le-am găsit în Parcul Princes. Este atât de relaxant să faci acolo o plimbare şi să admiri florile, care dau spectacol ochilor şi se întrec între ele în culori, odoare şi frumuseţe. Este o lume de poveste, natura este generoasă în Parcul Princes. Sunt o sumedenie de copaci, de tufişuri elegant tunse, diverse flori şi forme inedite. Vara este magică în Edinburgh, nu cred că am văzut un oraş mai frumos şi mai plin de flori. Dacă străbaţi toată aleea parcului, la capăt vei găsi nişte scări, de pe ale căror trepte poţi face un selfie foarte reuşit cu un fundal de vis sau de ce nu o poză de grup alături de ghidul dumneavoastră. Cine resimte nevoia de andrenalină, are ocazia să
se dea pe „The Edinburgh Wheel”, de unde are o panoramă grozavă a Princes Gardens. Pentru turiştii ludici şi dornici de distracţie, puţin mai departe este şi un carusel. Ia să vedem, avem muzică, avem distracţie, ne lipsesc frânturile de istorie şi mâncarea, deoarece după lungi ore de promenadă avem nevoie de o masă copioasă şi de ce nu delicioasă.
Noi am vizitat Castelul Edinburgh, cea mai aventuroasă experienţă a fost urcarea în turn, a fost cam epuizant, dar a meritat pe deplin când din turn ai acces la o panoramă vastă a oraşului Edinburgh din diferite unghiuri. Se văd în depărtare clădiri, înalte, neoclasice, se văd petece de păduri şi Princes Gardens, care personal le-aş asemui Grădinii Eden după frumuseţe şi splendoare.
În castel am vizitat mai multe încăperi, săli de recepţie a musafirilor de odinioară, săli cu arme specifice armatei scoţiene, muniţii istorice de altădată, încăperea care simula închisorile secolelor trecute m-a uimit prin verosimilitate şi originalitate.
Este o sală special amenajată cu un video proiector şi se rulează mici documentare istorice, vroiam să precizez că la începutul vizitei se face un abonament de o zi şi poţi cere căşti cu sincronizare în o limbă de circulaţie internaţională (ghid auditiv). La castel mi-au plăcut foarte mult expoziţiile cu costume tradiţionale scoţiene.
În mijlocul verii, în luna august, anual are loc un festival în Scoţia şi seara de la orele 21:00 are loc tattoo. Dar nu e ce ne imaginam, o seară de făcut tatuaje, ci e o seară în care armată scoţiană concertează în curtea castelului cu faimosul cimpoi. Este o experienţă de vis pe care sper să o trăiesc şi eu în august 2017.
În general doamnele şi domnişoarele sunt dornice de souveniruri, din fiece locşor vizitat, eiiii...şi de data aceasta ni se face hatârul, avem un boutique generos de souveniruri, de unde mi-am luat şi eu un calendar, o brăţară, o cărticică despre Istoria Scoţiei şi un magnet de frigider...cine nu are magneţi din toată lumea lipiţi pe frigider?!
Obosiţi după un voiaj lung şi o zi plină de peripeţii, vă recomand cu dragă inimă să vizitaţi RISTORANTE BAR ITALIA, 100 Lothian Road, post code EH3 9BE.
Este un restaurant cu influenţe italieneşti 100%, cu imagini interesante pe pereţii interiori ai restaurantului, având ca sursă de inspiraţie folclorul italian.
Primirea este foarte atentă, ospitalieră, un domn vârstnic cu accent italian vă va cuceri instantaneu inimile prin politeţe, jovialitate, spirit ludic, dar mult profesionalism. Acel domn este şi patronul restaurantului şi pe durata şederii dumneavoastră se va asigura dacă totul este în regulă, dacă vă place mâncarea, dacă mai doriţi şi altceva, bineînţeles va spune câte o glumă, pentru a vă asigura confort şi o stare de bine generală. Pe mine personal nici 10 ore la psiholog nu m-au destins aşa decât ora aceea în care domnul ospătar-patron făcea glume cu noi şi ne scotea din starea de amorţeală. Iar cât despre mâncare este excelentă, savuroasă, gustoasă, dar ce mi-a plăcut cel mai mult este felul în care este aşezată pe platou, se vede clar că şi bucătarul este un adevărat cordon-bleu. De la paste, până la mâncăruri pe bază de piept de pui, găsiţi de toate, cu sosuri acrişoare sau chilli, dulcii, după pofta şi nevoile culinare ale fiecăruia. Servirea este excepţională...şi mirare mare, au pâine ca la mama acasă, cum zicem noi ardelenii, „no amu să mâncăm o pită bună de casă”. Pita ca pita, dar dacă suntem in Scoţia, bem un gâtlej de whiskey, să ogoim puiul ăla ţanţoş din stomac.
Eu vă doresc o călătorie plăcută şi poftă bună la RISTORANTE BAR ITALIA....PREGGO!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu