luni, 9 ianuarie 2017

De la Veneţia la Cluj: Expoziţie de măşti ritualice la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Cum alungau ardelenii spiritele rele

de Claudiu Padurean
      Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj găzduieşte una dintre cele mai interesante expoziţii dedicate sărbătorilor de iarnă. Este vorba de o expoziţie de măşti ritualice, care sunt utilizate în comunităţile româneşti, maghiare şi săseşti în cadrul obiceiurilor de iarnă. Expoziţia de măşti a fost prezentată în 2015 şi la Veneţia, în timpul carnavalului din Oraşul Dogilor, şi a atras peste 6.000 de vizitatori.

Măştile ritualice utilizate în diferitele comunităţi din Transilvania aveau un rol magic, de alungare a spiritelor rele. În comunităţile româneşti, măştile sunt asociate mai ales cu obiceiurile dintre Crăciun şi Revelion. Astfel de obiceiuri sunt Dracii, Capra sau Moşii, care marchează trecerea în noul an. În comunităţile maghiare şi săseşti, măştile sunt asociate cu Fărşangul. Este vorba de carnavalul care marchează Lăsatul Secului, adică intrarea în postul Paştelui şi sfârşitul iernii, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, istoricul Tudor Sălăgean.

”Cele douăsprezece zile ce încadrau cumpăna dintre ani, precum şi perioada anterioară Lăsatului de Sec constituiau în satul tradiţional transilvănean un interval sacral marcat de ceea ce denumim, în general, ”obiceiurile de iarnă”.
Vestimentaţia de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu