miercuri, 1 februarie 2023

Paris - inegalabilul oras al iubirii

de Anca Stefana Ciolacu
       Paris este orașul iubitorilor, al iubitorilor de artă, al iubitorilor de cultură, al iubitorilor de gastronomie, al iubitorilor de iubire. Orașul pe care nu ai cum să nu-l iubești, pe care-l poți vizita mereu și mereu, rămânând întotdeauna ceva nou și special de descoperit. Parisul îți deschide mii de porți, îți schimbă permanent starea de spirit, te îndeamnă să vrei mai mult și să visezi larg. În Paris te plimbi necontenit și trăiești intens, cu fiecare străduță pe care o parcurgi, cu fiecare pahar de vin pe care-l savurezi, cu fiecare pod, peste Sena, pe care te oprești.
Peste 15 milioane de turiști îl vizitează anual, iar iubitorii de artă și cultură nu se regăsesc în niciun oraș mai mult decât aici. Nu doar prin Luvru, cel mai vizitat muzeu de artă din lume, dar mai ales prin Musée D’Orsay care mie, cel puțin, mi-a plăcut mai mult. Oferă mai multă intimitate, tihnă și idea de spațiu cultural autentic, cu cea mai mare colecție de picturi impresioniste - Monet, Renoir, Manet, dar și peste 20 dintre picturile lui Van Gogh. Luvru nu înseamnă însă doar Mona Lisa care da, este mică și abia vizibilă printre zeci de
obiective foto și telefoane, dar și apartamentele aurite ale lui Napoleon și imensa colecție de antichități egiptene.

În Paris se cântă mult, pe stradă, se șoptește frumos în plimbări agale, în Montmartre sau în cartierul Latin, se bea mult vin la terase ascunse, acoperite de viță de vie și flori. Cele mai frumoase momente le-am trăit, pe înserat, atunci orașul devine aproape magic. În cartierul Latin, când după o lungă plimbare am ajuns pe Podul Artelor cu cele peste 1 milion de lacăte, m-am așezat în stradă, cu Sena în spate și un mic concert live improvizat. Al doilea, cel mai frumos apus, văzut din Turnul Eiffel cu un Paris auriu, circulat intens care părea de sus atât de liniștit și atât de doar al meu.

Deși în Paris poți fii ușor dezamăgit de unele obiective despre care ai auzit atât de multe, descoperi altele, mai puțin cunoscute, care te suprind prin frumusețe. Jardin du Luxembourg, o imensă grădină privată publică, care înconjoară palatul cu același nume, un loc care inspiră un aer parizian desăvârșit. Poți pierde ore pe aleile pietruite, printre lacuri, fântâni, statui și flori în zeci de culori.

Parisul te poate surprinde și prin opulență, este solemn, dar și sobru. Îți deschide larg spațiul pe Champs Elysée, de la Arcul de Triumf, pe lângă cele două Palate (Le Grand și Le Petit Palais), până în Place de la Concorde ; îți oferă o imagine panoramică de sus, de la catedrala Sacre Cœur și te cucerește prin luminoasele Galerii Lafayette.

În Paris poți descoperi mai mult și despre România. Atelierul Brâncusi din cadrul Centrului Pompidou este  locul în care l-am ”întâlnit” pe Brâncuși. Aici a lucrat cel mai mult și tot aici sunt expuse multe lucrări de artă sau schițe pentru sculpturi renumite.

Orașul luminilor, orașul iubirii sau orașul artei. De fapt, Parisul este orașul lucrurilor simple care capătă, doar aici, o altă dimensiune. Un zâmbet, un sărut sau o plimbare devin mai intense, magnetice și te învăluie în reverie.

Parisul este orașul de care te îndrăgostești și pe care l-ai revedea oricând; arămiu toamna, în nuanțe de alb iarna și verde înflorit în fiecare primăvară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu