duminică, 15 noiembrie 2020

Malta veche este, in primul rand, Mdina!

 de Madalina Dumitrache
     Pe sfarsit de vara, am calatorit spre cea mai sudica insula a Europei, Malta, fara prea mult entuziasm sau mari asteptari, deoarece nu ma documentasem si nu stiam mai nimic despre aceasta tara. Odata ajunsa aici, am simtit din primele clipe ca ma aflu pe un alt continent si anume, cel african – un sentiment nou, interesant.
Printre obiectivele turistice, era inclusa si cetatea Mdina – vechea capitala, in varsta de cateva mii de ani,  construita de fenicieni, ce are nu mai mult de 300 de locuitori si numai cateva automobile ce apartin localnicilor – ca si particularitate, acestea fiind inlocuite cu succes de calesti, care asigura plimbarea prin oras. La Mdina se ajunge, trecand prin orasul Rabat, in care, nu datorita denumirii, am avut
senzatia ca sunt in Maroc, unde inca nu am ajuns. Dintre toate vizitele, aceasta fortareata, situata pe un deal si vizibila de pe soseaua care duce catre aproape orice destinatie din Malta, mi-a ramas in suflet definitiv. « Orasul Tacerii », cum i se mai spune, acest  loc,  bine ascuns intre zidurile imense, ofera o eleganta  si o liniste ravnita, cred, de orice turist provenit dintr-un oras agitat, modern.
Culoarea tuturor edificiilor -  galbenul specific intregii insule, obtinut din niste roci calcaroase numite globigerine, potentat de lumina solara, dar si atmosfera unica, data si de trasurile ce plimba turistii in jurul cetatii, te transpun pe loc intr-un alt secol si lasa imaginatia sa evadeze intr-un film de epoca, in care parca te simti un personaj apartinand vechii nobilimi. Din famiiliile de nobili, mai traiesc si astazi doua doamne in varsta de 90 de ani, care nu ies niciodata din casa. Indraznesc sa numesc acest loc un labirint atemporal din care nu mai vrei sa iesi. 
 Patronul  crestin al intregii insule, Apostolul Pavel, isi face simtita prezenta si aici, prin catedrala care ii poarta numele, in care odata intrat, calci pe mormintele episcopilor maltezi, construite din marmura colorata , incluse in podea, adevarate tablouri.
Cafenele cochete si restaurantele elegante dau si ele farmec orasului, mai ales Fontanella Tea Garden, celebrul restaurant cu traditie mediteraneeana, vestit si pentru vizitele celebrelor cupluri hollywoodiene. Este situat langa Bastion Square, locul de unde te poti bucura de panorama intregii insule si unde daca esti foarte atent zaresti, foarte mica, statuia Sfantului Pavel din Saint Paul’s Bay.
M-au impresionat atat atentionarile de pe unele case, care recomanda pastrarea linistii  si respectarea vecinilor, dar si manerele usilor de la fiecare casa, cu rol de sonerie, adevarate opere de arta, ce reflecta vechi obiceiuri arabe- daca retin exact, din povestirile ghidului- in functie de puterea cu care bati in usa, sau de cel pe care il alegi, dreapta sau stanga, proprietarul stie daca il viziteaza o femeie sau un barbat.    
Ca si suveniruri, este de mentionat sticla de Mdina, prezenta sub forma unor vase, glastre si obiecte elegante si nu foarte ieftine, e drept.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu