luni, 12 decembrie 2016

Mănăstirea Humor, o splendidă ctitorie aristocratică

de Claudiu Padurean
Una dintre cele mai interesante mănăstire din Moldova este Humor, ctitorită de marele logofăt Toader Bubuiog. Biserica mănăstirii a fost inclusă în anul 1993 pe lista UNESCO. Biserica are un dublu hram, Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Gheorghe, pentru că a preluat și hramul unui lăcaș de cult preexistent.
La începutul Evului Mediu, în apropierea Mănăstirii Humor de azi se afla un schit de călugări, care avea o biserică de lemn. În vremea domnitorului Alexandru cel Bun (1400 – 1432), stăpânul feudei Humor, vornicul Ivan, a ridicat o biserică de piatră, iar în anul 1473, voievodul Ștefan cel Mare a dăruit bisericii un Tetraevangheliar, pe care este pictat voievodul, în timp ce îi oferă această carte Fecioarei Maria. La începutul secolul al XVI-lea, această biserică s-a prăbușit.
Iar în anul 1530, la o distanță de 500 de metri, marele logofăt Toader Bubuiog a început să ridice actuala biserică de piatră. În 1535, lucrările de construcție erau gata, iar Toader Bubuiog a angajat patru pictori care să îi ornamenteze biserica. El a ridicat și chilii pentru călugări. Un secol mai târziu, voievodul Vasile Lupu a construit un zid de apărare în jurul bisericii, precum și un turn masiv, cu parter și trei etaje, însă, câțiva ani mai târziu, mănăstirea a fost jefuită de cazacii conduși de Timuș Hmelnițchi. În anul 1775, Humorul a ajuns
Afla mai multe aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu