sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Cetatea Costești – Blidaru: Cea mai puternică fortificație a Daciei

de Claudiu Padurean
In sudul Transilvaniei se află cea mai puternică fortificație de pe cuprinsul regatului Dacia. Cel mai probabil, cetatea a fost ridicată în două etape succesive, în timpul regilor Burebista și Decebal, pentru a servi drept mijloc de apărare mai întâi împotriva celților, apoi împotriva romanilor.
Cel mai probabil, pe dealul cu altitudinea de 705 metri a fost ridicat mai întâi un turn-locuință, de către unul dintre aristocrații locali, înainte de domnia regelui Burebista. Acest rege a domnit între 82 și 44 î. Ch. și a fost asasinat în același an ca și marele său rival, Iulius Caesar. Burebista a transformat micul său regat într-un adevărat imperiu, care se întindea de la Marea Neagră până în Elveția de azi. În perioada confruntărilor cu celții, el a ridicat la Costești – Blidaru o cetate trapezoidală, întărită cu câte un turn de apărare la fiecare colț. Intrarea în cetate avea loc printr-unul dintre aceste turnuri. Era vorba de o intrare de tip a la chicane sau în clește, care expunea flancurile atacatorilor. 
Cele două incinte includeau un spațiu de 6.000 de metri pătrați. În exteriorul cetății, inginerii romani au stocat un spațiu de stocare a apei, în condițiile în care fortificația nu dispune de propria ei sursă de apă. Această cisternă avea o
Citeste mai multe  aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu