luni, 24 august 2015

Cetatea Aiudului atrage tot mai mulți turiști

de Claudiu Padurean
Aiudul atrage tot mai mulți turiști străini, dornici să admire fortificația care domină centrul vechi al orașului. De asemenea, ei sunt atrași și de faimoasele vinuri locale, printre care se numără și vinul din podgoria Ciumbrud, de la marginea Aiudului, licoarea preferată a lui Mihai Viteazul.
Numărul turiștilor care vizitează orașul Aiud a crescut de la an la an. Principalul obiectiv turistic este cetatea medievală. Fortificația a fost ridicată în secolul al XIII-lea, de către sașii colonizați pe Valea Mureșului. Cetatea are o suprafață de 3.500 de metri pătrați și include biserica reformată și biserica lutherană din oraș. O parte a turnurilor și bastioanelor cetății a fost deja renovată, iar renovarea ei va pune cetatea în adevărata ei lumină.
Aiudul este ușor de promovat deoarece este considerat un frate mai mic al orașului alsacian Strasbourg, locul unde se află sediul Parlamentului European, spune istoricul Paul Scrobotă. ”Aiudul este cunoscut în limba maghiară sub numele de Nagyenyed, iar în limba germană, sub numele de Strassburg am Mieresch”, a spus Paul Scrobotă.
Turiștii care vin în Aiud pot vizita muzeul orașului, amenajat în 
Afla mai multe aici!

vineri, 21 august 2015

Neptun e nervos pe plaja Bataria din Kassiopi

        Marea este principalul element de reper al corfiotilor. Cand e calma si curata lucrurile sunt in regula. Totul se rezuma atunci la doua cuvinte: "ola kala" (cine si-ar fi imaginat ca celebrul o.k. este de fapt de origine greaca?), dar sunt si zile in care marea este agitata. Azi , de exemplu Neptun s-a maniat si a dat cu tridentul. Nu a iesit cu fulgere si traznete, insa marea a devenit agitata. Cei care au fost in croaziera pe I-la Paxos sunt convins ca au simtit asta din plin :)  Eu am avut o zi libera , asa ca am hotarat sa merg la plaja. Prefer plaja cocheta dintr-un golfulet de langa portul din Kassiopi deoarece accesul la ea este facil si nu este aglomerata. Intrarea in apa este lina in primii metri, dar apoi trebuie sa fii un bun innotator. Mai ales azi , deoarece valurile sunt tot mai mari. Iar in Marea Ionica valurile mari nu sunt o regula, dimpotriva! Si pentru ca zgomotul creat de valurile inspumate care lovesc pietrele unele de altele este dulce ca o melodie, am preferat sa filmez cateva minute si pentru voi, prietenii mei!