miercuri, 3 noiembrie 2021

Angelokastro, punctul de aparare perfect pentru Paleokastrita!

de Ioan Laslo
    Angelokastro este una dintre cele trei fortarete bizantine care au mai ramas in picioare pe Insula Corfu. Aflata la 305 m deasupra nivelului marii, pe varful unei stanci, cetatea domina zona Paleokastrita, una dintre cele mai incantatoare din "Insula Verde" a Marii Ionice. Impreuna cu cetatile din Kassiopi si Garniki, ea formeaza un adevarat triunghi defensiv. Satenii erau adapostiti aici in timpul invaziilor de odinioara. Cetatea a fost construita undeva in secolul al XIII-lea, dar spre finalul acestuia a fost cucerita de venetieni, care se pare ca au preluat-o de la regele Siciliei ce facea parte din dinastia de Anjou napoletana. Din sec. al XIV pana in sec al XVI-lea, in timpul venetienilor, "castelanul", guvernatorul castelului era numit de consiliul orasului Corfu. El era si comandantul flotei venetiene cantonata pe insula.


       In timpul lui Soliman Magnificul, celebrul sultan otoman, Angelokastro si Fortareata Veche din Corfu Town au fost singurele care au
rezistat unui atac facut de 25.000 de turci. Mare parte din populatia satelor de pe Corfu de atunci a fost capturata si transformata in sclavi pentru turci. Garnizoana din Angelokastro era compusa atunci din aproximativ 4000 de tarani, ei reusind sa zadarniceasca planurile otomanilor , care doreau sa creeze un cap de pod in nord-vestul insulei. Rezistenta localnicilor i-a facut pe turci sa renunte la intentia lor de a se instapani pe Corfu.
       Odata cu timpurile moderne, importanta castelului a scazut, acesta intrand intr-o stare avansata de degradare. Totusi, astazi Ministerul Culturii din Grecia a reusit sa realizeze un amplu program de restaurare si l-a reintrodus in circuitul turistic. Imaginile apusului din zona castelului sunt mirifice, iar o privire aruncata in interiorul Bisericii Arhanghelului Mihail este revelatoare. Cele sapte morminte sapat in stanca din apropierea bisericutei sunt de origine necunoscuta, dar capela din partea de este, sapata in stanca este sigur o resedinta a unui pustnic. Aceasta este impodobita cu picturi din secolul al XVIII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu