luni, 23 noiembrie 2020

Unul dintre cele mai bine conservate orase antice: Efes

de Ioan Laslo
        Efesul este la o aruncatura de bat de cunoscuta statiune Kusadasi, astfel ca vizitarea lui este una extrem de facila pentru turisti. De altfel, din statiune, se fac numeroase excursii ghidate(cu "adaosul" vizitelor comerciale, desigur :) ) spre acest sit arheologic extrem de bine consevat. Sapaturile sunt facute chiar si acum de o echipa de austrieci si sunt inca multe de scos la lumina, insa si ceea ce este acum la vedere o sa va incante, mai ales daca aveti si putina imaginatie. Este de preferat sa incercati sa ajungeti de dimineata, deoarece ulterior locul se aglomereaza si este extrem de cald. 
       Fie ca mergeti pe Drumul Portului (Orasul a fost port la mare, insa ulterior colmatarea a facut ca accesul la aceasta sa se mute cu cativa kilometri buni), pe Drumul de Marmura (pentru a vedea Marele Teatru, cu o acustica excelenta - in 2001 aici a concertat Elton John, Biblioteca lui Celsius sau ceea ce se spune ca ar fi reclama la un bordel, latrinele si baile publice), pe Strada Curentilor sau o veti apuca prin
zonele mai putin frecventate de turisti, peste tot veti simti parca, printre statui si ruine, viata tumultuoasa de altadata. Trebuie spus ca Efes, vechea colonie greceasca, a devenit ulterior unul dintre cele mai importante centre elenistice, habitatul unor familii extrem de influente (dupa cum o dovedesc si vestigiile din zona caselor terasate, unde va trebui sa platiti inca 15 TL pentru a intra, insa merita cu prisosinta, chiar daca ghidul vostru local va va spune altceva deoarece nu are nici un interes sa se bage acolo!). 
         Intrarea in situl arheologic 25TL, iar programul este din aprilie pana in octombrie intre 8,30-19, iar din noiembrie in martie 8-17. Daca aveti ocazia sa mergeti in afara sezonului de vara, veti avea doar de castigat. Eu am sa incerc sa va deschid interesul si cu cateva poze:

Un comentariu: