joi, 17 august 2017

Palatul Topkapi - locuinta sultanilor

de Ioan Laslo
  Topkapi Sarayi a fost resedinta sultanilor otomani, incepand cu 1465 pentru aproape 400 de ani, deoarece, in secolul al XIX-lea aceasta a fost mutata in Dolmabahce Sarayi. Ceea ce se poate vizita astazi  ( este muzeu din 1924, la initiativa lui Ataturk) este considerabil mai mic decat odinioara, cand palatul se intindea pana la Marea Marmara, incluzand Parcul Gulhane si statia de cale ferata Sirkeci. Totusi, pentru a-l vizita in tihna este nevoie de aproape o zi intreaga. 
   Complexul are patru curti interioare, care delimiteaza trei zone distincte: Palatul extern (Birun), cei intern (Enderun) si Haremul. Pe vremea cand gazduia sultanii otomani, aici munceau mai bine de 50.000 de mestesugari, gradinari, garzi etc, fiecare cu atibutii bine
definite si purtand insemne clare pentru a putea fi usor identificati. Inainte de a continua descrierea sa, va invit la o vizita virtuala:

   Daca primele doua curti erau mai accesibile, acolo aflandu-se sediul garzilor, Biserica Aya Irini (cea mai veche biserica bizantina din Istanbul), Monetaria imperiala (Darphane), sau bucatariile imperiale, in curtea a 4-a si Harem aveam de a face cu domeniul privat al sultanului. In total, complexul masoara astazi peste 700.000 de metri patrati si constituie o experienta unica atunci cand este vizitat. In fond, el s-a constituit ca un adevarat "oras in oras" tinand cont si de faptul ca palatul a avut propria sa alimentare cu apa, bucatarii proprii, biblioteca, scoli, camine, chiar moschee, iar aici au fost gazduite diversi artisti si artizani care au produs adevarate opere de arta. De altfel, astazi, turiatul are ocazia de a vedea multe dintre ele, gazduite in diversele locatii ale palatului sau in celelalte muzee din Istanbul.
     Dupa ce treceti de Poarta Imperiala( Bab-i-Humayun), ridicata de Mahomed I la 1478, patrundeti in prima curte, unde isi aveau sediul odinioara ienicerii otomani (garzile pretoriene de elita ale sultanului). Tot aici gasiti la stanga Biserica Sf. Irina, de care va spuneam, iar vis-a-vis o expozitie deschisa in 1996, devenita acum permanenta denumita "Istanbului- oras viu (in cladirea vechii monetarii). Din partea dreapta a celei de a doua porti, Poarta Salutului (Bab-i-Selam) construita de Soliman Magnificul la 1524, va luati biletul de intrare si apoi patrundeti in curtea a doua.. Veti descoperii o superba colectie de portelan chinezesc de cea mai buna calitate in salile fostei bucatarii imperiale. Va trebui sa treceti prin Poarta Fericirii (Baba-us-Saadet) pentru a ajunge in a treia curte. Aici veti avea acces la Sala Tronului si la Visterie, locul unde bijuteriile pe care le veti vedea sunt fascinante. Piesa vedeta este Diamantul Kasikci ("Faurarul de linguri") de 84 de carate, al XV-lea ca marime din lume. Tot in cladirile deschise vizitelor din aceasta curte, merita sa acordati o atentie speciala relicvelor profetului Mahomed si superbelor robe imperiale.
       Vizita la Harem se plateste separat ( 15 lire turcesti, peste cele 20 de lire care constituie biletul de intrare general). Veti avea ocazia sa vedeti doar o parte din incaperile destinate locului pe care probabil vi-l imaginati ca un adevarat "cuib al placerilor" sultanului. Se pare insa ca lucrurile nu au stat chiar asa. Notitele lasate in acest sens sunt foarte clare: una dintre sotiile oficiale ale sultanului alegea fata destinata acestuia si comunica acest lucru Eunucului Sef Negru. Aceasta era imbaiata, imbracata frumos si parfumata, apoi era trimisa acestuia. Foarte putine asrfel de fete ajungeau insa in incaperile destinate sultanului. Daca fata respectiva nu era una dintre marile sale favorite, sultanul o vizita in camera ei. Odata cu trecerea timpului , numarul cadanelor a crescut permanent. La inceputul sec. XIX, in harem se aflau peste 800 de astfel de sclave, dar conditiile lor de viata aici erau mizere. Mai mult, au existat sultani care erau neinteresati de femei. De exemplu Osman al II-lea purta pantofi cu cuie in palat, pentru ca zgomotele sa le anunte pe femei sa nu ii iasa in cale. Haremul a gazduit insa si povesti de dragoste reusite. Sultanul Abdulhamid I , de exemplu, ii scria iubitei sale "Ma predau tie. Vino la noapte , te implor! Altfel vei fi cauza bolii mele, poate chiar a mortii mele. Te implor , stergand calcaiele tale cu fata si ochii mei. Jur pe Dumnezeu Atotputernicul ca nu ma mai pot controla!"
     Nu puteti incheia vizita la Palat fara a ajunge la Terasa Moscheea, locul de unde aveti o priveliste extraordinara spre Bosfor. 

       
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu