marți, 10 ianuarie 2023

Inefabilul Pamukkale

de Ioan Laslo
          O stanca mare si mult calcar depus cu ajutorul apei, care, in razele soarelul dau senzatia unor bazine de gheata. Iata pe scurt si dezbracat de orice poezie celebrul Pamukkale (Cetatea de Bumbac). Numai ca, la fata locului, exact acest lucru il veti gasi: poezia! Soarele se reflecta in havuze dand exact acel inefabil de care ai nevoie pentru a simti poezia! Nu ai cum sa ramai indiferent! Si te lasi cuprins de placerea de a privi. Iar daca vii cu masina dinspre Denizli, zaresti din departare un "urias ghetar" de o frumusete desavarsita. Ajungand mai aproape, realizezi ca, dincolo de creatia naturii (ajutata de o vreme, de e drept de om prin faptul ca s-a inceput canalizarea apei pe anumite parti ale versantilor), exista si o creatie umana impresionanta: orasul Hierapolis, aflat in imediata apropiere. Iar, daca ai obosit plimbandu-te printre ruine, la
final poti face o baie in apa termala din Fantana Cleopatrei, un bazin amenajat intr-o locatie excelenta, dar care este mai mereu  arhiplin (in pofida intrarii relativ piperate). S-au dus vremurile in care turistii se balaceau in havuze (ca in poza de mai sus), deoarece exista o zona clar delimitata in care au acces (pentru protejarea locatiei, ni s-a spus!), iar scaldatul e permis doar jos, in Fantana Cleopatrei in schimbul unui bilet de intrare. Ca sa intri in apa din havuze trebuie sa risti o amenda (noi am facut-o pe cealalta parte a versantului, dupa cum dovedesc pozele din slide-ul atasat, dar...stiti cum se spune...nu faceti ca noi :) e interzis:)) ). Va puteti bucura ochii insa privind culoarea apei inainte de amiaza (ideal ar fi sa urcati deal undeva pe la ora 9-10), dar si in jurul orei 16. O sa observati diferente pregnante! Nu uitati crema de protectie impotriva arsurilor solare,aparatul de fotografiat si o sticla de apa!
             Daca sunteti in sejur, din majoritatea statiunilor turcesti se organizeaza optionale catre Pamukkale. Iar ghizii romani va sunt acolo de un real folos! Gasiti destinatia, bine organizata, si pe circuitele Christian Tour. De la Istanbul distanta este destul de mare, insa si de aici companiile de turism organizeaza excursii cu autocarul. In toata locatia trebuie sa intri descult, iar biletul de intrare (inclusiv pentru Hierapolis) se invarte undeva la echivalentul a 10 Euro (desigur, platibili in lire turcesti).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu